Kazahstan – nemiri, ima poginulih

0

Pripadnici kazahstanske vojske i policije sukobili su se sa demonstrantima na glavnom trgu u Almatiju. Prema navodima policije tom prilikom više od deset ljudi je poginulo dok ministarstvo zdravlja navodi da je u demonstracijama prethodnih dana povređeno najmanje 1.000 ljudi. Oklopni transporteri i desetine vojnika zauzeli su jutros glavni trg u Almatiju, gde su stotine demonstranata nastavile proteste uprkos tome što je vlada juče podnela ostavku.


Pucnji su se čuli dok su se trupe približavale masi, prenosi Rojters. O intenzivnoj pucnjavi između vojske i naoružanih pojedinaca na trgu ispred sedišta gradonačelnika u Almatiju izvestila je i ruska agencija Tas.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana saopštilo je da su noćas demonstranti pokušali upad u zgradu policije u Almatiju i da je desetine njih, kako je navedeno, “eliminisano”.


U međuvremenu, Sekretarijat Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti primio zahtev Kazahstana za pomoć, a pres sekretar te organizacije poručuje da se ova situacija posmatra kao upad naoružanih bandi koji je pripremljen u inostranstvu.


Iz kazahstanskog ministarstva zdravlja je, takođe, saopšteno da je u demonstracijama prethodnih dana povređeno najmanje hiljadu ljudi.


Protesti su najpre pokrenuti zbog visokih cena goriva 2. januara u oblasti Mangistau, u jugozapadnom Kazahstanu, da bi dva dana kasnije protesti zahvatili Almati, na jugoistoku zemlje, i druge gradove.