KFOR : Garantujemo bezbednost na Kosovu

0

Bezbednosna situacija je rezultat mnogih faktora, poput ekonomije, politike, blagostanja… Sve što može da utiče na bezbednosnu situaciju se prati svakodnevno, kako bi se utvrdile mere koje će možda biti potrebne, kaže za Danas Pio Sabeta, portparol KFOR-a, komentarišući tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su mogući incidenti na Kosovu na jesen.

Upitan da li KFOR ima ikakva saznanja o terorističkoj albanskoj organizaciji B-13, za koju pojedini mediji u Srbiji tvrde da planira da napadne Srbe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku uoči izbora na Kosovu, Sabeta ističe da KFOR, u skladu sa mandatom dobijenim na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 „nema nikakvu ulogu u vladavini prava ili sprovođenju zakona na Kosovu i nije uključen u borbu protiv terorizma, jer je to izvan njegovog mandata, ali KFOR budno i neprekidno prati situaciju“.

Sabeta potvrdno odgovara na pitanje da li je KFOR spreman da garantuje bezbednost stanovnicima Kosova na dan izbora. Kako ukazuje: „KFOR doprinosi obezbeđivanju bezbednog i sigurnog okruženja i slobodi kretanja za sve građane Kosova, na nepristrastan način, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova“.

– KFOR će nastaviti da deluje, blisko sarađujući sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama na dan izbora, poručuje on.
Komentarišući aktuelnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, Sabeta navodi: „Bezbednosna situacija je mirna i pod kontrolom. KFOR radi u bliskoj saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama. Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju bezbednosne situacije, KFOR je spreman da usvoji neophodne mere kako bi se očuvala bezbednost Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, zarad dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu“, naglašava Sabeta.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime