KFOR o hapšenjima na Severu Kosova

0

Portparol KFOR-a pukovnik Vićenco Graso saopštio je da su vlasti Srbije bile obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova u utorak, 28. maja, i da, kako je rekao, „nije bilo iznenađenja“.

„Juče je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima, svi su bili unapred obavešteni o operacijama i nije bilo iznenađenja“, kazao je Graso za televiziju Prva.

Na konstataciju da se iz jučerašnjih snimaka moglo zaključiti da je KFOR, koji je stajao iza pripadnika specijalnih jedinica, a ne između njih i naroda, čuvao leđa specijalcima, Graso ponavlja da su pripadnici KFOR-a pratili situaciju i da se nisu mešali jer jučerašnje akcije nemaju veze sa mandatom KFOR-a.

„U ovom trenutku, miru na Kosovu najviše preti retorika, propaganda, provokacije i nekad lažne izjave političara. Ja sam ovde skoro 20 meseci i nije bilo velikih incidenata. Najveća pretnja po mir i stabilnost je izazvana retorikom koju neki lideri koriste i zloupotrebljavaju, kao i mediji koji u tome učestvuju“, smatra Graso.

„Mi smo treća linija odgovora. Radila je kosovska policija i završili akciju tokom dana bez velikih problema, osim onoga u Zubinom Potoku, tako da ako kosovska policija ne traži našu intervenciju, mi nećemo intervenisati. Osim ako situacija nije izuzetno loša, da preti miru i stabilnosti,“ osgovorio je Graso na pitanje da li bi i u kojoj situaciji KFOR juče reagovao i zaštitio Srbe.