Kina – od sutra 5G

0

Tri kineska državne telekomunikacione kompanije danas su najavile uvođenje 5G usluga mobilne telefonije, praveći ključni korak u ambicijama Pekinga da postane tehnološka supersila u trenutku u kome i dalje traju trgovinske tenzije sa Vašingtonom.
Čajna Mobajl, Čajna Junikom i Čajna Telekom su na svojim veb sajtovima i u onlajn prodavnicama objavili da će 5G servisi, čije će se cene kretati od samo 128 juana mesečno, biti dostupni od petka, omogućavajući kineskim potrošačima širom zemlje da koriste ultra brzu uslugu mobilnog interneta, tvrdi Rojters.
Peking je prvobitno saopštio da će uvesti ultra brzi mobilni internet servis koji će podržavati nove funkcije poput autonomne vožnje početkom sledeće godine. Međutim, planove su ubrzale tenzije sa Sjedinjenim Državama, posebno zbog bojkota Huaveija.
„Kina će u petak imati najveću komercijalnu operativnu 5G mrežu na svetu, a obim njene mreže i cena njenih 5G usluga imaće ključni uticaj u lancu snabdevanja“, saopštio je Bernštajn u svom izveštaju od ove nedelje.
Kineske vlasti su saopštile da planiraju instaliranje preko 50.000 baznih stanica 5G u 50 kineskih gradova do kraja ove godine, a da su veliki gradovi, uključujući Peking, Šangaj, Gvangžu i Hangžu, već pokriveni 5G mrežom.
Kineske kompanije, od Šaomija do Huaveija, takođe su predstavile nove proizvode u iščekivanju uvođenja 5G, a Huavej je saopštio da predviđa povećanje prihoda ovog sektora od sledeće godine.
Iz sekotra za pametne telefone kompanije „Šaomi“ ranije ovog meseca je saopšteno da planiraju lansiranje više od 10 modela 5G telefona tokom sledeće godine i da u industriji postoji strah da će potrošači prestati da kupuju 4G modele.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime