Treći američki marinac nestao u Ukrajini

Treći američki marinac nestao u Ukrajini

Treći Amerikanac, nestao u Ukrajini, je Grejdi Kurpasi, veteran marinaca, saopštio je Stejt Department, a potvrdila Kurpasijeva supruga. Kurpasi je služio 20 godina u marincima i odlučio da se dobrovoljno prijavi u Ukrajini.

Posljednji put kada su Hison Kim i drugi bliski prijatelji čuli s Kurpasijem između 23. i 24. aprila, rekao je za CNN Kurpasijev porodični prijatelj. Kurpasi je služio u američkom marinskom korpusu 20 godina, a povukao se 2021. Odabrao je da volontira u Ukrajini, ali u početku nije zamišljao da se bori na prvoj crti rata.

State Department je saopštio da je svestan izveštaja o trećem Amerikancu koji je otputovao u Ukrajinu da bi se borio protiv Rusije, a koji je identifikovan kao nestao.

Kurpasi je u Ukrajinu stigao 7. marta i dobio zadatak da bude u posmatračkoj misiji blizu Hersona. On je 26. aprila napustio osmatračnicu, nakon čega je javio ukrajinskoj vojsci da uzvrati vatru prema ruskim položajima i to je, kako tvrde, njegovi prijatelji, bilo poslednji put kada je neko čuo za njega.

Kurpasi je u američkim marincima bio više puta odlikovan.

Stejt Department j eu kontaktu sa porodicama druge dvojice Amerikanaca nestalih u Ukrajini, koji su navodno zarobljeni. Iako su se na društvenim mrežama pojavile fotografije njih dvojice, vezanih u ruskom kamionu, nema potvrde autentičnosti te fotografije.