Ruska ofanziva u Ukrajini

Ruska ofanziva  u Ukrajini

Ruske snage pojačavaju pritisak na Donjeck za koji se vode žestoke borbe, tvrdi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dosadašnji ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov prelazi u resor strateške industrije, dok na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov. Moskva tvrdi da Ukrajina sprema napad na civile u Kramatorsku za šta bi, prema planu, trebalo da optuži ruske trupe.


Kijev je uveo sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina, navodi se u ukazu koji je potpisao predsednik Ukrajne Volodimir Zelenski.


Ovim merama cilja se 200 ruskih kompanija i organizacija, a jedna od njih je i ruska državna agencija Rosatom, za koju Kijev independent piše da nezakonito upravlja okupiranom nuklearnom elektranom Zaporožje u Energodaru.


Kijevski list dodaje da je Rusija tu centralu koristi ”za nuklearnu ucenu”.


“Ta ‘teroristička država’ koristi nuklearnu industriju da pritisne ostale države i tako se širi spolja. To su dovoljni razlozi da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu globalne sankcije”, rekao je Zelenski u svom redovnom video-obraćanju.