Kina – vojne vežbe oko Tajvana

Kina – vojne vežbe oko Tajvana

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju. Kao odgovor, Tajpej raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza, dok američki nosač aviona “Ronald Regan” patrolira delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana. Vojne vežbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu. Održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od Tajvana i trajaće do subote u ponoć. Istočna borbena komandna zona kineske vojske saopštila je da je izvela uspešnu vežbu gađanja bojeviom municijom u blizini Tajvana.


Vežbe su pokrenute kao “sredstvo odvraćanja od nedavne eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatističkih aktivnosti na Tajvanu, navedeno je u izveštaju kineske državne televizije.


Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u vodeni i vazdušni prostor u područjima gde se vežbe održavaju, a čije su koordinate ranije objavljene.


Kao odgovor na poteze Kine, Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu “srednje linije” Tajvanskog moreuza u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.