Kosovo: “komandati” odlaze – Kurti novi lider

Kosovo: “komandati” odlaze – Kurti novi lider

“Lopove u zatvor”. U ovu parolu je sinoć gledao pobednik kosovskih parlamentarnih izbora Aljbin Kurti, lider pokreta “Samoopredeljenje”, dok je držao slavljenički govor na glavnom prištinskom trgu.

Njegovo obećanje da će strpati u zatvor one koji kradu mu je donelo izbornu pobedu. Aljbin Kurti će , verovatno , biti novi kosovski premijer. Još nisu prebrojani svi glasovi, a on je ponudio drugoplasiranom Demokratskom savezu, partiji koju je osnova nekadašnji kosovski lider Ibrahim Rugova, da formiraju vladu. On je zahvalio, pored ostalih, Vjosi Osmani koja je bila kandidat DSK za premijera.

Od 96 osto prebrojanih glasova “Samoopredeljenje” je osvojilo 25,77% , Demokratski savez Kosova 25,08 %, Demokratska partija Kosova ( Taćijeva stranka) 21,17 %, a koalicija Ramuša haradinaja I socijaldemokrata 11,63 %.

“Srpska lista” je osvojila 6,20 %, dok koalicija Nisma i Alijansa za novo Kosovo nisu prešle cenzus. Prema ovim, preliminarnim rezultatima, vladu će, po svoj prilici, sastavljati “Samoopredeljenje” I Demokratski savez, jer imaju više od polovine mandata.

Prema kosovskom Ustavu u vladi bi trebalo da budu i predstavnici srpske manjine.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć objavio da je “Srpska lista” osvojila svih deset mandata koji prema pravilima pripadaju Srbima.

“Srpska lista” je u prethodnim vladama podržavala Hašima Taćija i Ramuša Haradinaja, bivše komandante

“Oslobodilačke vojske Kosova”, pa će biti interesantno na koji način će Aljbin Kurti ispuniti ustavnu obavezu o uključivanju Srba u Vladu Kosova.

Veruje se da već danas može da se govori da su parlamentarni izbori izazvali politički “zemljotres” na Kosovu. Dvadesetogošnja vladavina “ratnih komandanata” se prekida u vreme kada su mnogi od njih na listi potencijalno optuženih u sudu za zločine OVK u Hagu.

Takođe, većina Albanaca sa Kosova se nada da će mnogi “komandanti”, koji su se enormno obogatili, završiti iza rešetaka i pred kosovskim sudovima odgovarati za korupciju i sistematsku pljačku građana.

Novi kosovsku vladu čeka neka vrsta “lustracije” koja je neminovna kako bi se izborili sa jakom korupcijom u svim segmentima društva. Osim toga, neophodno je pokrenuti ekonomiju koja je do sada oslonjena govoro isključivo na sektor usluga. Veruje se da će on ukinuti takse od 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer je to obećao tokom predizborne kampanje.
Politički zadatak je dijalog sa Srbijom, koji bi trebalo da se pokrene sa mrtve tačke.

Aljbin Kurti je sinoć rekao da će preuzeti na sebe teret dijaloga, ali je obećao da će sa Srbijom razgovarati pre svega o naplati štete, a ne o granicama i teritoriji. On je veliki protivnik ideje o razgraničenju i podeli teritorije, tako da analitičari u Prištini veruju da je dolaskom “Samoopredeljenja” na vlast “sahranjena” ideja o podeli i da se moraju tražiti drugi modaliteti za kosovsko rešenje.

Aljbin Kurti je zagovornik ujedinjenja Albanaca, što u Srbiji i regionu gledaju kao stvaranje “Velike Albanije”. Da bi u kosovskom parlamentu mogao da bude usvojen bilo kakav sporazum sa Srbijom, potrebno je najmanje 80 glasova.

Prema dosadašnjim rezultatima, “Samoopredeljenje” i DSK mogu da obezbede 64 mandata. Verovatno će im se pridružiti i jedan broj manjinskih mandata, a neizvesno je kako će se ponašati “Srpska lista” koja bi, prema dosadašnjim rezuzltatima, mogla da ima 10 poslaničkih mandata.

Sigurno je da su gubitnici ovih izbora ratni komandanti na čelu sa Taćijem, Fatmirom Limajem i Haradinajem i, svakako, Bedžet Pacoli, najbogatiji Albanac. Oni su nosioci korupcije na Kosovu, ali su, kako se veruje, važna karika u elitnom balkanskom kriminalnom lancu.

Najveći uspeh, pored “Samoopredeljenja”, ostvario je Demokratski savez Kosova, kojeg u šali zovu “kosovski SPS”. Smatra se da ova stranka ima kadrove, a “Samooprdeljenje” – snagu i da bi to mogla da bude dobitna kombinacija. Pitanje je samo da li će uspeti da pokrenu opljačkanu privredu i uspostave sistem vlasti koji su njihovi prethodnici uništili.