Kosovo: „ Ne šaljemo plaćenike u Donbas“

Kosovo: „ Ne šaljemo plaćenike u Donbas“

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova reagovalo je na izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koje je prenela ruska novinska agencija TASS, da se „plaćenici sa Kosova“ šalju u region Donbas u Ukrajini.

U tom delu se ukrajinske snage bore protiv separatista koje imaju podršku zvanične Moskve.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju objavljenom 20. februara napominje da su navodi ruske novinske agencije TASS i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova – da Kosovo i još neke zemlje Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala – neistiniti i pristrasni.

Ruska novinska agencija TASS je objavila vest u kojoj se navodi da Lavrov proverava izveštaje da se „u Donbas šalju plaćenici sa Kosova, iz Albanije i Bosne i Hercegovine“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova podvlači da je, na osnovu važećih zakona, građanima Kosova zabranjeno da učestvuju u ratovima u inostranstvu.

U saopštenju se napominje da se Kosovo solidariše sa Ukrajinom i da osuđuje politiku Rusije prema „suverenoj i nezavisnoj Ukrajini”.

Kosovo se već izjasnilo da pruža podršku Ukrajini usled rastućih tenzija a Ministarstvo odbrane Kosova je saopštilo da određene jedinice Kosovskih bezbednosnih snaga stavlja na raspolaganje Sjedinjenim Državama, ukoliko bude neophodna intervencija.

Kosovske bezbednosne snage su prošle godine prvi put učestvovale u međunarodnoj mirovnoj misiji u Kuvajtu, zajedno sa američkim trupama.

Takođe, Kosovo je ranije pozvalo svoje državljane da napuste Ukrajinu zbog povećanih tenzija između te zemlje i Rusije.