Upozorenje iz Visokih Dečana

Upozorenje iz Visokih Dečana

Svojim etnocentričnim i diskriminatorskim ponašanjem, suprotnim principima zapadne demokratije, vođe kosovskih Albanaca antagonizovali su sve Srbe sa Kosova, koji s pravom traže efikasnu zaštitu od etničkog i kulturnog čišćenja, nepoštovanja zakona i institucionalnih pritisaka.

Zato već dogovorenu u Briselu, u potpunosti smislenu – Zajednicu srpskih opština i efikasnu zaštitu srpskog pravoslavnog nasleđa na Kosovu svi kosovski Srbi smatraju prvim korakom u nastavku dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji.“

Ova poruka je uoči nastavka dijaloga glavnih pregovarača upućena sinoć iz manastira Visoki Dečani.

Manastir pod zaštitom UNESCO-a i jedna od najpopularnijih destinacija za vernike i za turiste se takođe suočava i sa novim-starim problemom – ponovnim gubitkom svoje tačne lokacije na Google mapi.

Svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno je da se radi ne o slučajnoj grešci, već o otvorenoj provokaciji. A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi“, naveli su juče iz eparhije raško-prizrenske.

Oni su se oglasili i ranije ove nedelje nakon izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da bi svi trebalo da poštuju presudu Ustavnog suda – govoreći o Zajednici srpskih opština, dok, sa druge strane, kada je reč o odluci istog suda iz 2016, o povraćaju zemlje manastira Visoki Dečani, umesto da se pozove upravo na poštovanje odluke, on je pozvao na dijalog sa monasima.

Presuda o zemlji manastira Visoki Dečani je konačna. O ovom pitanju nema i ne može biti dijaloga po svim principima funkcionisanja pravnog društva i demokratije – naveli su iz Eparhije sa druge strane.

Uz delove tekstova iz zapadne štampe devedesetih i tokom rata, podsetili su na to da je Srpska Pravoslavna Crkva na Kosovu i Metohiji ulagala, kako navode, mnogo napora u poslednje dve decenije da uspostavi pristojne odnose sa svima na Kosovu.

Naš manastir je smestio izbeglice kosovskih Albanaca i sve je to dokumentovano iz međunarodnih izvora. Dvadesetdve godine kasnije izloženi smo otvorenoj diskriminaciji“, naglasili su.

A uoči nastavka razgovora glavnih pregovarača u Briselu 22. februara, tenzije su već vidljive.