Kosovska policija saopštila detalje hapšenja u Štrpcu

0

Deset osoba je uhapšeno, među kojima i Bratislav Nikolić. Pretres izvršen na 12 lokacija, oduzeta velika svota novca, vozila, oružje… – dvanaest sati nakon početka akcije, kosovska policija večeras je konačno potvrdila i iznela detalje o tome šta se danas događalo u Štrpcu u sklopu akcije pod kodnim nazivom „Brezovica“. Kosovski MUP naglašava da je akcija bila usmerena isključivo protiv onih koji zakon ne poštuju.

Na konferenciji za medije govorili su glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, Šukri Jašari, predmetni tužilac Rasim Maljoku i predstavnici kosovske policije.

Među uhapšenih 10 ljudi, osmoro je iz Uroševca i dvoje iz Prištine, a svima je određen pritvor do 48 sati.

Izvršen je upad u dve kancelarije Skupštine opštine Štrpce, kao što su katastar i urbanizam. Bivši gradonačelnik Štrpca, direktor Geodezije i urbanizma, opštinski inspektori, vlasnici građevinskih preduzeća, pojedini građani privedeni su zbog zloupotrebe službenog položaja, uzimanja i davanja mita“, kazao je Jašari, prenose mediji.

Ujedno, izneli su i detalje o tome šta je sve policija pronašla i zaplenila kod uhapšenih, tokom pretresa na ukupno 12 lokacija.

Zaplenjena je velika svota novca, vozila, oružje, uređaji za proizvodnju kriptovaluta…

Oduzet je novac u gotovini u vrednosti od 61,470 evra, jedna vazdušna puška, oduzeto je 4 pištolja, dve lovačke puške, 531 metak različitog kalibra, tri šaržera (okvira), dve čaure, jedan par lisica, 21 nož, osam vozila u vrednosti od oko 300.000 evra, 13 telefona, 9 laptopova, 5 usb-a i 4 hard diska, sveske i dokumenta, takođe i aparat za proizvodnju kriptovaluta“, rekao je Agron Haziri, načelnik Odeljenja kosovske policije za teška krivična dela.

A kada je u pitanju bivši gradonačelnik Nikolić, predmetni tužilac, Rasim Maljoku, kazao je da postoje sumnje da je on „nezakonito stekao preko milion evra“.

Sumnje se sastoje od vrednosti koje premašuju milion. Za bivšeg predsednika opštine Štrpce sumnja se da ima vile bez dozvole na Brezovici, i da je većina izgrađena protivzakonito. Ima i ugostiteljskih objekata koje su protivzakonito izgrađeni“ , rekao je on, prenosi Ekspres.