Kosovski specijalci na prelazima Jarinje i Brnjak

Kosovski specijalci na  prelazima Jarinje i Brnjak

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje, javljaju izveštači sa administrativnog prelaza Jarinje. Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku.
Oko 15 vozila specijalnih jedinica i dodatnih vozila policije, nešto posle 5 časova jutros, bili su raspoređeni iza administrativnog prelaza Jarinje, odnosno duž puta. Neka od vozila su parkirana, kao što je mesto kod skretanja za Banjsku, a neka od njih se kreću putem, pre svega policijska vozila.
Nešto kasnije jutros, posle 7 časova, za Zubin Potok otišlo je najmanje deset oklopnih vozila i tri bela džipa.
Takođe, na severu je primetno uznemirenje i pojačan civilni saobraćaj.
Jutros je iz severnih opština ka adminstrativnim prelazima krenuo veći broj civilnih i službenih vozila, kao i kamiona.
Pripadnici Kosovske policije su juče i u noći između subote i nedelje na prelaz Jarinje dopremili više mobilnih montažnih kontejnera.
Aljbin Kurti i vlasti u Prištini planiraju da u toku sutrašnjeg dana počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama, oglasio se danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Sličnu najavu iznela je i Partija kosovskih Srba, navodeći da će tablice iz centralne Srbije biti oduzimane ukoliko se ne izvade probne. Prištinske vlasti već danima najavljuju uvođenje reciprociteta prema Srbiji kada su registarske tablice u pitanju, a da li će, i kada do toga doći, ni danas nismo uspeli da saznamo iz kosovske vlade.
Uvođenje ovakve mere posle 15. septembra najavio je još početkom meseca potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi. On je tada kazao da Kosovo neće da prihvati produženje privremenog sporazuma o registarskim tablicama posle 15. septembra, i da će se ponašati isto kao i Srbija kada su u pitanju automobili kosovskih registarskih oznaka (RKS).

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećla rekao je da su akcije usmerene na sprovođenje sporazuma o slobodnom kretanju, odnosno pitanja registarskih oznaka vozila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, da bi omogućilo slobodno kretanje građana i nakon isteka ugovora iz 2014. godine, donelo je rešenje kojim se uređuje i obvezuje davanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa registarskih oznaka Srbije i ulaze na teritoriju Kosova, na svim graničnim prelazima. Istovremeno je preduzela sve potrebne mere kako bi maksimalno smanjila zastoje na graničnim prelazima ”, rekao je on.

Najavljuje da od 15. rujna u prometu nema automobila s “KS” tablicama, rekavši da su jedine legalne tablice samo one s oznakom “RKS”

Situacija je mirna.”Kosovska policija preduzela je sve potrebne operativne i logističke mere kako ne bi ometala kretanje ljudi i robe”,naveo je Svećla.

Prema odluci MUP -a, za sva vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritorij Republike Kosovo obvezno je osigurati privremene registarske tablice

“Opremanje privremenim tablicama vrši se na svim graničnim prelazima Kosova, vozači su dužni da postave privremene registarske tablice na vidljiva mesta, sa prednjei zadnje strane vozila“, navodi ministar policije Kosova.