Krijumčarenje migranata – najveći biznis mafija

0

Kombi u kojem je bilo 11 migranata sleteo je u reku Kupu, pošto je policija pokušala da ga zaustavi na području Gline u Hrvatskoj. Vozač je iskočio iz vozila pre nego što je sletelo u reku i pobegao u pravcu minskog polja. Policija je izvukla iz kombija 11 migranata, od kojih je jedna žena kasnije preminula.
Na jugu, u Severnoj Makedoniji, jedan migrant je poginuo, a 12 je povređeno, na autoputu između Demir kapije i Negotina, kada je foksvagen u kojem je krijumčareno 13 migranta, udario u kamion. Vozač je pobegao.

U Preševu je uhapšen krijumčar koji je pokušao da kombijem prebaci 46 migranata. Policija je u kombiju pronašla 33 Pakistanca, sedam Iranaca, i po tri državljanina Eritreje i Avganistana. Ovo su karaktristični otkriveni krijumčarski pokušaji , samo u ovom mesecu.
Da nije ovih nesreća u medijima se više ne bi ni pominjali migranti. Utisak u javnosti je da više nema izbegličkih kolona i masovnog egzodusa sa bliskog istoka. Pored nesreće koju migranti preživljavaju u svojim domovinama, na putu do zapadne Evrope, kojoj streme, domaća i evropska publika se čudi kako je moguće da se u kombi smesti 46 osoba. Za krijumčare – to je najmanje 46 hiljada evra.

Tako je trgovina i krijumčarenje ljudi postalo unosnije od trgovine drogom. Analiza FBI pokazuje da godišnje u rukama trgovaca ljudima nađe između dva i četiri miliona ljudi, a da zarada premašuje deset milijardi dolara.
Na balkanskim prostorima formarana je takozvana „migranstska mafija“. Radi se o kriminalnim organizacijama koje se bave tranzitnim prevozom izbeglica od Makedonije do Mađarske, Hrvatske, Italije…
Na prebacivanje migranata od Bugarske ili Makedonije, do Mađarske krijumčari zarade od 1200 do 2000 evra.

Procenjuje se da je mafija u našem regionu od 2003. godine do danas zaradila sedam milijardi evra od krijumčarenja migranata. Posao , prema tvrđenju eksperata, vode ruska, albanska, turska i italijanska mafija, dok srpski kriminalci obezbeđuju tranzit. Pretpostavlja se da su u ovaj biznis uključeni i policajci, carinici i granične službe, kao i deo prevoznika i da se on nesmetano odvija, daleko od očiju javnosti, upravo zbog toga što ima podršku moćnika u vlastima zemalja Balkana.
Policija , međutim , tvrdi da je od početka migrantske krize, kroz Srbiju, prešlo milion izbeglica sa Bliskog Istoka.
Migranti imaju novca, dobro su organizovani, povezani su zatvorenim grupama na društvenim mrežama, preko kojih dobijaju uputstva za kretanje i povezuju se sa krijumčarima. Krijumčarenje se obavlja dobro organizovanim kanalima kojima se švercuje i droga i oružje. Tako je do Evrope stiglo skoro deset miliona migranata. U Srbiji je do sada otkriveno 9 krijumčarskih grupa, uhapšeno skoro 100 osumnjičenih koji su osuđeni na ukupno 173 godine zatvora.