Fentanil ubije na svakih 7 minuta po jednog Amerikanca

Fentanil ubije na svakih  7 minuta po jednog Amerikanca

Nekada je to bio lek , a sada ubija po jednog Amerikanca na svakih 7 minuta. To je fentanil, sintetička droga kobne snage. Prvobitno je proizvođen u Kini, a sada ga meksički karteli distribuiraju i prodaju u obliku plave pilule, sa oznakom M30 koja izaziva fatalnu zavisnost.


U Sjedinjenim Državama, fentanil je prošle godine odneo više od 130.000 života i nastavlja da ubija u proseku 150 ljudi svakog dana.To je vodeći uzrok smrti u starosnoj dobi od 18 do 45 godina u SAD.


Neuporedivo je jači od heroina i napunio je ulice zavisnicima čija su tela savijena od narkotika, a glave spuštene pod kolena. Fentanil je sto puta jači od morfijuma, pedeset puta od heroina i uništava ljudsko telo.


Nekoliko sati posle uzimanja ove droge oseća se strahovita potreba za novom dozom i ta vrsta zavisnosti značajno povećava rizik od predoziranja, a to vodi u smrt. Ako je 200 miligrama heroina smrtonosno, onda je za put u smrt dovoljno 2 miligrama fentanila. Porazna statistika svedoči da zavisnik od heroina može živeti 25 godina, dok fentanil dopušta samo dve godine života.


Fentanil je kao ruski rulet. Iako dobar deo njih postaju zavisnici jer su mešanjem drugih lekova


U San Francisku se broj predoziranja zbog fentanila povećao za 279% između 2016. i 2021. godine, tvrde u Nacionalnom centru za zdravstvenu statistiku pri američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.


Zavisnici po pravilu često gube svest, nisu u stanju da išta rade, stanje im se pogoršava iz dana u dan, odlaze na ulicu gde uzimaju razne koktele opijata koji ih odvedu u smrt.


Fentanil je u osnovi bio legalan lek protiv bolova koji ima primenu u bolnicama, ali se primenjuje u malim dozama. Meksički karteli ga miksuju sa drugim proizvodima, oblikuju ga u pastile i prodaju kao tabletu M30 koja je opasna droga. Narkomani fentanil često mešaju sa kokainom i taj proizvod nazivaju „spidbol“… drugi ga mešaju sa veterinarskim analgeticima…


Tableta M30 ili „mala plava pilula“ je okončala mnoge živote, ali je obogatila meksički kartel Sinaloa. Istraživači su otkrili da fentanil do svih meksičkih kartela stiže iz kineskih i indijskih kompanija, preko kriminalnih lanaca posrednika.


Sjedinjene Države i Kina su otvorile razgovore kako bi pokušale da prekinu ovaj lanac. Formirana je bilateralna radna grupa za borbu protiv narkotika, u skladu sa sporazumom koji su u novembru 2023. postigli kineski i američki predsednik. Ali za sada je Peking zatvorio samo jednu kompaniju, a ako je kineska vlada blokirala neka međunarodna plaćanja i tvrdi da želi da pojača svoj nadzor nad trgovinom drogom, to Vašingtonu nije dovoljno. Kina, sa svoje strane, kritikuje Sjedinjene Države što su previše opuštene u borbi protiv droga, kao i u javnoj svesti protiv sintetičkih opijata, među kojima je i fentanil.