Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji

0

Predsednik SAD Džozef Bajden nominovao je diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, navedeno je na sajtu Bele kuće. Hil je bio ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji. Domaćoj javnosti poznat kao specijalni izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu. U biografiji Kristofera Hila navodi se da je karijerni diplomata, član službe spoljnih poslova. Hil je profesor na Univerzitetu Kolumbija na katedri za međunarodne i javne poslove. Nakon povlačenja iz službe spoljnih poslova 2010. godine Hil je bio ambasador SAD u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika i šef američke delegacije u pregovorima o Severnoj Koreji.


Bio je “član pregovaračkog tima čiji su napori doveli do Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je okončan sukob u BiH”.


Deset godina je bio dekan škole za internacionalne studije Džozef Kembel, a zatim je predavao i na Univerzitetu u Denveru, navodi se na sajtu Bele kuće.


Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frejžer za pregovore o miru i nagradu za izuzetnu službu državnog sekretara.


Hil je poznavalac prilika na Balkanu. Bio je predstavnik SAD u diplomatskom pokušaju koji je na kraju okončan pregovorima o Kosovu u Rambujeu.


Govori srpski, poljski, makedonski i francuski jezik.