Kuperman umesto Boltona

0

Vršilac dužnosti američkog savetnika za nacionalnu bezbednost biće Čarls Kupermen, dosadašnji zamenik Džona Boltona, rekli su iz Bele kuće za Bi-Bi-Si. Nakon što je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru objavio da je otpustio savetnika za nacionalnu bezbednost, isplivale su informacije da su Tramp i Bolton imali razmirice o brojnim spljnopolitičkim izazovima, od Avganistana do Irana. Mnogi u Beloj kući nisu bili zadovoljni ni ponašanjem Boltona, a neimenovani izvor rekao je za Bi-Bi-Si da je on od Nacionalnog saveta za bezbednost stvorio poseban entitet.

“Bolton radi odvojeno od ostatka Bele kuće”, rekao je bivši zvaničnik Trampove administracije koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, Bolton nije prisustvovao sastancima i pratio je sopstvene inicijative.

“On vodi sopstveni šou”, rekao je taj zvaničnik.

Drugi zvaničnik Bele kuće izjavio je američkom partneru Bi-Bi-Si-ja, Si-Bi-Es njuzu da je Bolton uvek imao svoje prioritete i da nikada nije pitao pedsednika koji su njegovi prioriteti.

Bivši visoki zvaničnik u američkoj administracji rekao je za Si-Bi-Es da je Boltonovo insistiranje da sve bude po njegovom razbesnelo mnoge ljude u Beloj kući, uključujući predsednika.

Proteklih meseci, kaže izvor Si-Bi-Es-a, zahtevi za Boltonovo razrešnje postali su sve glasniji, a da se u protekle dve nedelje već znalo da je Bolton sledeći na redu za otkaz.

Dopisnica Bi-Bi-Si-ja iz Bele kuće jednom je upitala Boltona kakav je njegov odnos sa predsednikom, na šta je on prsnuo u smeh.

Nakon što je Tramp objavio da mu je dao otkaz, Bolton je u poruci televiziji Foks njuz insistirao da je on podneo ostavku na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost.

Bolton je novinaru Vašington posta Robertu Kosti napisao da će i on “imati šta da kaže” i da mu je “jedina briga nacinalna bezbednost SAD”.

Bolton, koji je na funkciji bio od aprila 2018. godine bio je treći Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, posle Majkla Flibna i generala Mekmastera.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime