Od subote – kovid propusnice

0
Beograd, 20. oktobra 2021 - Sednica Kriznog staba. Ministar Branko Ruzic, premijerka Ana Brnabic, ministar zdravlja Zlatibor Loncar. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Krizni štab je nakon dugog većanja na današnjoj sednici doneo odluku da se zbog epidemiološke situacije sa korona virusom u Srbiji konačno uvedu kovid propusnice. Odlučeno je da od subote, 23. oktobra, od 22 časa uvedemo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru. Nakon 22 časa od subote nećete moći da budete u zatvorenom bez validne kovid propusnice – kazala je ona.

– Epidemiološka sitruacija je katastrofalna, ne smiruje se. Mi smo prošle nedelje imali sastanak sa Korodincionom komisijom, što znači da neću da slušam da nema dovoljno ljudi, samo da ispoštujemo da se postojeće mere – reči su kojima je premijerka Ana Brnabić počela obraćanje.

– Krenuli smo u pooštren nadzor. Nama je ova nedelja u odnosu na nedelju pre ovog sastanka Koordinacione komisije broj izvršen inspekcijskih nadzora veći za deset odsto. Rekla sam da se najviše kontrolišu tržni centri, prodavnice i javni prevoz, gradski i međugradski – istakla je premijerka.

– Poštuju se mere, ali kao što sam ja jutro sposvedočila, ne svuda. Pored toga šta nam je vakcinacija loša, mi imamo 54, 6 vakcinisanih, a revakcnisnanih 52, 5 odsto, treću dozu je primilo 15 odsto od ukupne punoletne populacije, Ovi procentu su niži ako gledate od 12 godina starosti – kazala je premijerka

Prema poslednjem preseku od juče, u Srbiji je na korona virus testirano 20.852 osoba, od kojih je pozitivno njih 6.461, dok su, nažalost, 52 osobe preminule. Na respiratorima je 279 pacijenata.

Brojevi zaraženih su poslednjih nedelja konstantno u proseku na oko 6 hiljada, a najveći broj obolelih bio je 28. septembra – čak 8.476.