Vladika Teodosije osudio upotrebu sile

0

Episkop Raško-prizrenski, Teodosije, najoštrije je osudio „preteranu upotrebu sile od strane Kosovske policije na severu Kosova i Metohije“ u čijoj akciji je uhapšeno 19 policajaca I 9 građana u više opština na Kosovu, pričinjena materijalna šteta na privatnim objektima i automobilima, ali i povređeno više građana i policajaca.

On je izneo ocenu da je namera Prištine bila da zastraši stanovništvo, a osuđuje i upotrebu sile protiv osoblja UNMIK-a.

„Bez obzira na stvarne motive ove akcije, premlaćivanja, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja, uz neskrivenu brutalnost, pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu. Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a“, navodi se u saopštenju Vladike Teodosija.

On takođe ukazuje na to da, dok se sever Kosova „disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda“, kosovske institucije „ignorišu gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova“.

Podsećamo, juče je u opštini Dečani najavljen protest sa zahtevom manastiru Dečani da se, ono što oni i dalje vide kao imovinski spor između ovog manastira i dva preduzeća, reši „u korist obe strane“. Protest je zakazan za 6. jun, što je, kako podseća Vladika Teodosije u saopštenju, praznik Vaznesenja.

„Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske pripadnosti i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja“, navodi Episkop Raško-prizrenski.
V
ladika Teodosije još i navodi da postupci poput onoga u utorak „idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi“.