Ukrajina – eskalacija sukoba

Ukrajina – eskalacija sukoba

Direktor ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je da izjave zapadnih političara o mogućnosti slanja vojnih kontingenata u Ukrajinu su krajnje neodgovorne i mogu se smatrati eskalacijom sukoba.
„To su krajnje neodgovorne izjave zapadnih političara. Čak se i same izjave mogu smatrati eskalacijom sukoba sa njihove strane”, rekao je Nariškin, komentarišući sve češće izjave na Zapadu o mogućnosti slanja vojske u Ukrajinu.
Ranije je konsultant Stejt departmenta SAD Edvard Ljutvak u članku za portal „Unherd” rekao da se Britanija, Francuska i zemlje Severne Evrope već tajno pripremaju za slanje vojske u Ukrajinu.
Francuski predsednik Emanuel Makron prethodno je u intervjuu za „Ekonomist” izjavio da ne isključuje mogućnost da, na zahtev Kijeva, pošalje trupe u Ukrajinu, ukoliko Rusija probije liniju fronta. Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje EU” su se složile sa mišljenjem Pariza o ovom pitanju.
Stav Kremlja je da je retorika zapadnih zemalja u vezi sa mogućnošću slanja vojnika u Ukrajinu opasna, prenosi Sputnjik.