Kurti: „Najavljene su i druge mere protiv Kosova“

Kurti: „Najavljene  su i druge mere protiv Kosova“

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Evropska unija najavila i druge sankcije, ali prema njegovim rečima, na Kosovu su trenutno zaglavljeni milionski krediti i grantovi koji moraju da prođu kroz Skupštinu.
On je u ponedeljak izjavio da je blokirano oko 149 miliona evra.
„Tačno je da su mere najavljene i neke od njih su sprovedene, znate da je otkazana velika vežba „Branilac Evrope“, posebno u Đakovici gde smo je planirali, radi se i o posetama i privremenim merama koje su po mom mišljenju nepravedne. Ono što treba da uradimo je da u Skupštini, sa dvotrećinskom većinom, iznesemo one kredite i grantove koji su ostali zaglavljeni i privreda Kosova ne može da ih uživa, oko 149 miliona evra. Krediti i grantovi bez takve većine ne prolaze. Dok smo uznemireni zbog budućih privremenih mera, imamo aktuelno pitanje koje ćemo zajedno moći da otklonimo u Skupštini Kosova“, rekao je Kurti.
„Sto za dijalog je za primenu sporazuma za punu normalizaciju i za deeskalaciju. Spremni smo, mnogo više nego druga strana, za normalizaciju sa faktičkim priznavanjem u centru, za međusobno priznanje, ali smo zainteresovani i spremni za deeskalaciju situacije, o čemu sam takođe javno govorio na svim jezicima koje znam da bi na severu Kosova bili mir i spokoj“, rekao je on.