Zašto je smenjen general Armagedon?

Zašto je smenjen general Armagedon?

Ruske snage su osvojile Soledar, a ukrajinska vojska je u povlačenju. U gradu se vode ulične borbe, a neke ukrajinske jedinice su se predale. U zapadnom delu grada ruska vojska bombarduje ukrajinske položaje, blizu železničke stanice Sol. Istovremeno, kao sve vreme od početka rata, vodi se medijska borba u kojoj ukrajinska strana i zapad tvrde da grad nije osvojen, a Rusi objavljuju da su zaposeli Soledar. Društvene mreže su prepune brutalnih snimaka borbe, ali niko ne može da potvrdi njihovu verodostojnost , niti da otkloni sumnju da su i oni deo propagande i zastrašivanja.

Glavna linija ukrajinske odbrane u Donjeckoj oblasti je Seversk – Soledar – Bahmut – Toreck. Probijanjem linije kod Soledara, ruska vojska dobila je mogućnost da napada s boka. Moguće je da će krenuti u okruživanje Bahmuta ili Severska.

Posebno je zanimljiv Seversk, gde je raspoređen najjači deo ukrajinskih snaga na ovom potezu. Ako bi ruske snage uspešno okružile Seversk, ukrajinske snage bi se mogle naći u problemu i to se pod svaku cenu želi izbeći.

Zasad je ipak Bahmut glavni cilj Rusa. Soledar je pokrivao severni bok Bahmuta. Zauzimanjem Soledara, Bahmut će se naći u poluokruženju. Ali, bez ozbiljnijeg pojačanja teško da će Rusi moći da zauzmu Bahmut.

Ipak, pord Soledara, glavna tema su smene u vrhu ruske vojske. Mnistarstvo odbrane je saopštilo da je ministar Sergej Šojgu imenovao generala Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije, za komandanta Združenih grupnih snaga. Njegovi zamenici će biti generali Sergej Surovikin, Oleg Saljukov i Aleksej Kim. Ovo podizanje nivoa upravljanja“specijalnom vojnom operacijom“. Zanimljivo je da je general Surovikin, takozvani general Armagedon, sa mesta šefa operacija u Ukrajini, postavljen za zamenika, što se ocenjuje kao nezadovoljstvo njegovim rezultatima.

Surovkinu se, kako tumače zapadni komentatori, zamera neefikasnost u rušenju energetskog sistema Ukrajine, jer se očekivalo da ruski udari dovedu do potpunog kolapsa. Osim toga, tvrdi se da nije uspelo pregrupisavanje snaga na levoj obali Dnjepra i da je loš potez bio napuštanje Hersona. Posebno što je prepustio da operaciju u Soledaru i bahmutu vodi, u Kremlju vrlo uticajna, jedinica Vagner.

I novi šef operacija u Ukrajini Gerasimov, iako je nosilac ordena Zvezda heroja Rusije zbog doprinosa u ratu u Siriji, nije u milosti Vagnera. Njega su i šef Vagnera prigožin i lider Čečena Ramzan Kadirov kritikovali posle povlačenja ruskih vojnika iz okoline Harkova. A bio je na udaru i vojnih komentatora.

Postavljanje Gerasimova z ašefa „specijalnih operacija“ ukrajinski stručnjaci „čitaju“ kao rusku namera da zamrzne konflikt, zaustavi neprijateljstva i konsoliduje postojeće stanje. Ipak, ima i mišljenja da je ruski vrh Gerasimovu pružio šansu da se popravi i ostvari pobedu na ratištu. Ovi izvori smatraju da će se ruska ofanziva nastaviti u jačem obimu. Jer, kada operacije vodi načelnik Glavnog štaba, onda se mogu na terenu donosti važnije odluke nego do sada.

Postavljanjem generala Gerasimova na čelo “specijalne vojne operacije” ulazi se u novu fazu rata u Ukrajini. Doduše, ima i onih analitičara koji smatraju da je Gerasimov postavljen za šefa operacija u Ukrajini zbog toga što ga pripremaju da bude“žrtveni jarac“ za neuspeh ruske agresije na Ukrajinu.