Kurti „osvaja“ Albaniju?

0

Premijer Kosova i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti poslednjih nedelja u nekoliko navrata je učestvovao u izbornoj kampanji u Albaniji, gde će 25. aprila biti održani parlamentarni izbori.

Na izborima učestvuje i ogranak Pokreta Samoopredeljenje u Tirani. Međutim, svoja tri kandidata Boikena Abazija , Iljaza Šehua i Krešnika Merđjanija ova partija je prijavila kao nezavisne kandidate.

Kurti je na Kosovu na parlamentarnim izborima 14. februara odneo ubedljivu pobedu i osvojio 58 od 120 mandata u Skupštini. Vladu je formirao sa poslanicima iz manjinskih nesrpskih zajednica, a sve albanske partije su nakon izbora u opoziciji.

Poznavalac političkih prilika iz Albanije Ben Andoni ocenjuje da je učešće kosovskog premijera Kurtija na izborima u Albaniji zabrinjavajuće.

„Ono što u Tirani zabrinjava ljude koji se trude da se što više klone politike je novi duh koji se rađa i koji udaljava još više Kosovo od Albanije“, poručuje Andoni.

Početkom marta ove godine Aljbin Kurti je posetio gradove Ljež , Tiranu i Đjirokastru kako bi podržao kandidate Pokreta Samoopredeljenje koji su se kandidovali na parlamentarnim izborima u Albaniji.

Način na koji se Aljbin Kurti ponaša u Tirani posmatra se kao neka vrsta cinizma, jedan sažetak njegovog pokušaja da pokaže neku vrstu panalbanske figure, što mislim da je malo preterano. Želi da pokaže neku vrstu panalbanske jačine, ali verujem da troši mnogo energije na Albaniju, energiju koju bi bilo mnogo bolje da potroši na Kosovo“, navodi Andoni.

Učešće Pokreta Samoopredeljenje i kosovskog premijera Kurtija na parlamentarnim izborima u Albaniji, prema Andoniju, moglo bi, strahuju politički analitičari u Prištini, da blokira napore ka zajedničkim strateškim planovima Kosova i Albanije.