SAD: Nove sankcije protiv Rusije

0

Sjedinjene Države planiraju nove sankcije protiv nekoliko ruskih zvaničnika i entiteta i objaviće ih danas, najavljuju zapadni mediji.

Sankcije su usmerene su na više od 30 ruskih subjekata i uključuju proterivanje najmanje deset osoba iz SAD-a, među njima, navodno i diplomate zbog mešanja u izbore ili hakovanja američke vlade i korporativnih kompjuterskih mreža prošle godine.

Sankcije su usmerene i na desetak osoba, uključujući obaveštajne službenike. Očekuje se da će akcija uključivati proterivanje čak 10 ruskih zvaničnika i diplomata, navodi se u izveštajima.

Administracija predsednika Joe Bajdena dugo signalizira da se priprema za glavni odgovor na kršenje kibernetičke sigurnosti koje pogađa softver kompanije.

Američki obaveštajni službenici i tehnološke kompanije kažu da je upad, otkriven u decembru, verovatno delo ruskih hakera. Moskva je porekla bilo kakvu umiešanost. Hakovano je najmanje devet vladinih agencija, uključujući ministarstva finansija, pravosuđa i trgovine i 100 privatnih kompanija.

Sankcije su takođe usmjerene na odmazdu zbog navodnog mešanja tokom predsedničkih izbora 2020. godine. Procena američke obaveštajne zajednice zaključila je s visokim stepenom poverenja da su predsednik Vladimir Putin i ruska vlada ovlastili i usmerili napore da utiču na izbore.