Kurti: „Polako povlačim policiju, pripremamo izbore na Severu“

Kurti: „Polako povlačim policiju, pripremamo izbore na Severu“

Od prošle nedelje smo smanjili prisustvo Kosovske policije za 25 odsto u tri severne opštinske zgrade“, poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti. On je ujedno naglasio i da Priština priprema put za nove vanredne izbore na Severu.

Prošle nedelje u Bratislavi, Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi je sa izaslanikom EU za dijalog Begrada i Prištine Miroslavom Lajčakom, postigao novi dogovor u četiri tačke o deeskalaciji na Severu.

Kosovske vlasti potvrdile su da su smanjile prisustvo specijalnih jedinica u i oko opštinskih zgrada za 25%, sa spremnošću da rade na novom smanjivanju, nakon procene sa KFOR-om i EULEX-om.

U međuvremenu je potvrđeno da će se novo smanjenje razmatrati za naredne dve nedelje.

Kurti je dodatno saopštio da ove jedinice ostaju na Severu, ali će se uputiti tamo gde to bude bilo potrebno.

Takođe se pohvalio time da je na Severu danas 800 policajaca („ne samo Albanci“ – kako je kazao), i to nakon što je policijske strukture napustilo 547 Srba.

Kosovska vlada je prema dogovoru iz Bratislave podržala nove izbore na Severu a nakon leta.

Da Priština počinje sa pripremama vanrednih izbora, potvrdio je danas Aljbin Kurti, te ujedno poručio da Priština već sprovodi ovaj dogovor.

Sada počinjemo da krčimo put za vanredne izbore. Kosovo u dobroj nameri sprovodi dogovor sa EU o deeskalaciji postignut u Bratislavi“, napisao je Kurti na Tviteru.