Ukrajina: Proteraćemo više od pola miliona ljudi

Ukrajina: Proteraćemo više od pola miliona ljudi

Ukrajina će imati fleksibilan pristup u postupanju prema potencijalnim ruskim kolaboracionistima prilikom planiranog oslobađanja Krima, izjavila je Tamila Taševa, ukrajinska predstavnica za to poluostrvo, u trenutku kad se prave planove o reintegraciji oko 2 miliona ljudi koji žive na područjima koja je Moskva okupirala od 2014. godine.

Taševa, koja je od aprila 2022. stalna predstavnica ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za Krim, izjavila je da Kijev očekuje da će staviti na crnu listu oko 10.000 Ukrajinaca koji su sarađivali s ruskim okupatorskim vlastima, ali neće kazniti one koje smatra “žrtvama” okupacije.

Veruje se da se stotine hiljada Rusa preselilo na Krim otkako su poluostrvo okupirale ruske snage. Taševa navodi da brojka iznosi između 500.000 i 800.000 pridošlica. Svi ti Rusi koji su ilegalno ušli, rekla je, biće podvrgnuti “prisilnom proterivanju”.

“Pretpostavljam da će oni otići s Krima pre nego (ukrajinske oružane snage) dođu, tako da što se tiče privođenja pravdi svih kolaboracionista – onih koji su 2014. ili kasnije promenili stranu – jasno je da to očekuju i najverovatnije će pokušati da pobegnu”, izjavila je ona.

“Za one koji su ukrajinski državljani, mi ćemo ih smatrati takvima, bez obzira jesu li ili nisu dobili rusko državljanstvo od 2014., dobrovoljno ili pod prisilom. Ne govorimo o deportaciji, već o ‘prisilnom proterivanju‘ koje će se primeniti samo protiv državljana koji nisu Ukrajinci i koji su ilegalno prešli u zemlju od aneksije. Neće biti masovnih deportacija, ali ćemo se pozabaviti tim pitanjem od slučaja do slučaja”, dodala je.

“Već smo u komunikaciji s raznim odjelima i našim građanima na Krimu, govoreći im da napuste poluostrvo, ako je moguće, radije nego da sarađuju s okupatorima”, rekla je.

“Ali ako ostanete i učestvujete u nezakonitoj okupaciji i ratnim zločinima koje su počinili Rusi, bićete pozvani na odgovornost. To neće biti lak proces, zbog čega već razvijamo pravni okvir za buduće postupke, uključujući lustraciju onih koji su ukrajinski državljani a koji su sarađivali s okupatorskom upravom”, dodala je Taševa.

“Biće im zabranjeno obavljanje vladinih ili službenih funkcija barem nekoliko godina”, rekla je Taševa o ukrajinskim funkcionerima koji će biti lustrirani. “Mnogi će odgovarati, ali to neće biti milioni, niti stotine hiljada. Biće možda 10.000″.

“Ključna stvar koju treba napomenuti je da će se građani Ukrajine koji su se našli pod okupacijom i nisu sarađivali s Rusima, smatrati žrtvama invazije i mi ćemo učiniti sve da zaštitimo njihova prava”, rekla je Taševa.