Kosovo bliže članstvu u Savetu Evrope

Kosovo bliže članstvu u Savetu Evrope

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope sramotna i skandalozna. ”Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo Saveta Evrope je sramotna i skandalozna, koja ruši sve principe na kojima počiva Savet Evrope, jer je po prvi put predložen prijem teritorije koja nije članica Ujedinjenih nacija i nije međunarodno priznata”, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.


Dačić je istakao da odluka ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.


”Odluka predstavlja još jedan dokaz sunovrata i kraja međunarodnog prava”, porčio je Dačić.


Mišljenje Dore Bakojani, kojim se preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope, usvojeno je u političkom komitetu Parlamentarne skupštine SE sa 31 glasom za. Protiv je glasalo četvoro, a jedan je bio uzdržan.


Na nalogu Parlamentarne skupštine SE na društvenoj mreži Iks navodi se da će 18. aprila biti održana plenarna debata, nakon koje će cela skupština glasati o statutarnom mišljenju.


Za tu odluku glasalo je 31 predstavnika zemalja, dok su protiv odluke bili predstavnici Crne Gore i BiH Maja Vukićević i Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.


Uzdržan je bio predstavnik Grčke u tom političkom odboru.