Kurti smenjuje Taćija?

0

“Uzimajući u obzir dokaze kojima raspolaže kancelarija premijera, kao i relevantne odredbe Ustava Kosova, postoje dovoljni razlozi da se zaključi da je predsednik Taći, u vreme dok je bio premijer, ozbiljno prekršio Ustav i da izvršenje prekršaja opravdava pokretanje ustavne procedure za njegovo razrešenje sa mesta predsednika Kosova“, ocenio je pravni tim kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ovo bi mogla da bude najava procedure smene Hašima Taćija u kosovskom parlamentu.

Prethodno je danas Aljbin Kurti obavestio predsednicu parlamenta Vjosu Osmani, o “tajnom sporazumu”, koji je potpisao Hašim Tači sa predstavnicima NATO-a.

Sporazum o zabrani aktivnosti pripadnika KBS sa severu Kosova, pored Tačija, potpisao je i nekadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen. U pismu Osmanijevoj Kurti kaže da je reč o sporazumu koji je Tači potpisao u, kako navodi, “ime Republike Kosovo“, a kojim je na Kfor preneo apsolutnu kontrolu nad aktivnostima pripadnika KBS na severu Kosova, na neodređeno vreme.

Kurti u pismu Osmanijevoj opiširno objašnjava da je o postojanju tog “tajnog sporazuma” saznao prošlog novembra od, kako navodi, jednog zvaničnika NATO, a da je nakon preuzimanja premijerske funkcije tražio od vladinih službenika da mu bez odlaganja dostave taj dokument da bi analizirao njegove posledice.

Pozivajući se na ustav, Kurti precizira da je Tači prekršio tri člana koja se tiču, kako navodi, “prenosa suvereniteta, ratifikacije međunarodnih sporazuma i član u vezi sa smenjivanjem kosovskog predsednika”, prenela je prištinska Gazeta ekspres.

Precizirajući da se Osmanijevoj obraća s namerom da je obavesti o postojanju tog “tajnog sporazuma” i o implikacijama, Kurti kaže da s tim u vezi želi da izbegne bilo kakve nesporazume.

Ističe da nije u pitanju njegov stav za taj sporazum ili protiv tog tajnog sporazuma i njegovog sadržaja, da kao premijer, kako kaže, „duboko razume i ceni izuzetni značaj saradnje Republike Kosovo i NATO u obezbeđivanju punog teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana“, te da kao premijer želi da uveri parlament i građane da neće preduzimati nijedan korak koji bi mogao da ugrozi ovaj, kako kaže, „neophodni savez za bezbednost države“.

Pismo iste sadržine Kurti je, osim Osmanijevoj, juče uputio i Tačiju i glavnom tužiocu Aleksandru Ljumeziju.