Vladika Joanikije: Presedan otimanja svetinja

0

Crnogorski Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na “Veliku Albaniju”, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije tokom Arhijerejske liturgije koju je služio u crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana. On tvrdi da je cilj da se napravi presedan, pa da Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzmu sve srpske svetinje i prepišu ih na “Veliku Albaniju”.

“O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lijepo”, rekao je vladika Joanikije

“Spreman da za ovo odgovaram svuda i na svakom mestu. I ako nijesam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje riječi”, poručio je vladika.

Ovo što se događa sada, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki, nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego je – udar na pravoslavlje.

“Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu. A onaj ko ti uzima hram, ko ti uzima crkvenu zemlju, crkveno imanje, ono što je Bogu posvećeno, taj vrši najgrublji napad na vjeru, najgrublji, najopasniji napad na zavjete predaka, na našu čast i na naš obraz”, objasnio je vladika Joanikije.