Kurti: Svi su protiv nas

0

Poslednja anketa pokazuje da Samoopredeljenje podržava 50.7 odsto glasača. Upravo zbog toga su se svi okupili protiv nas, izjavio je lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti u intervjuu za ‘Euronews Albania’ nakon najave o formiranju nove koalicije koju će predvoditi LDK, a kojoj će, prema nezvaničnim navodima, Tači dodeliti mandat za formiranje vlade.

Još jednom je optužio Tačija i Vučića da žele podelu Kosova, a svog bivšeg koalicionog partnera, LDK – da se potčinio specijalnom izaslaniku američkog predsednika, Ričardu Grenelu. Za Grenela, sa druge strane, kaže da je bio fokusiran na „brz sporazum“ Beograda i Prištine, ali ne i na njegov sadržaj.

Kosovski premijer u ostavci, Aljbin Kurti, kaže da se od poslednjih izbora na Kosovu, 6. oktobra prošle godine, rejting ove stranke udvostručio, te upravo u tome vidi razlog za to što se ostale stranke zalažu za formiranje nove vlade umesto da se izađe na izbore.

„Poslednja anketa pokazuje da je za nas 50.7 odsto glasača, 17 odsto za LDK i 12.4 za PDK. To je izazvalo veliku paniku i sve ih je okupilo“.

Kurti podseća na to da njegova stranka želi nove izbore poručujući da im sada nije potreban koalicioni partner.

„Spremni smo za nove izbore i u tom slučaju ćemo ih pobediti čak i ako se svi okupe“, poručio je Kurti. U poslednjih šest meseci LVV-u se udvostručio rejting u odnosu na oktobarske izbore kada smo bili prvi. To je uticalo na sve da se okupe protiv nas kako bi sačuvali privilegije koje su imali nakon rata i proglašenja nezavisnosti“.

Kurti je optužio je svog bivšeg koalicionog partnera – LDK, i njegovog lidera Isu Mustafu da su se potčinili specijalnom izaslaniku američkog predsednika Donalda Trumpa, za dijalog Begorada i Prištine, Ričardu Grenelu.

„Počeo je da povećava pritisak na našeg koalicionog partnera, sve dok se nisu predali i potčinili“, opisao je Kurti svoje viđenje događaja koji su usledili pre izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi koju je zahtevala upravo LDK.

Kurti smatra da je fokus izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, kada je u pitanju dijalog, bio „brz sporazum“ između Beograda i Prištine, međutim, ne i sadržaj samog sporazuma.

„Njegov fokus je bio na potpisivanju sporazuma, a ne na njegovom tekstu“, dodao je Kurti.

Ponovo je optužio kosovskog i srpskog predsednika, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića da su „napravili plan o razmeni teritorija“.

„Prvi put u ovom veku imamo da vođe Kosova i Srbije nemaju međunarodno posredovanje. Oni su pokrenuli unutrašnji sporazum o pitanju teritorijalne razmene, što je za mene eufemizam za podelu Kosova. Podela Kosova je dugogodišnji projekat Srbije i poprima različite oblike.

Sve su to različiti paketi istog plana koji je podela Kosova, i to je za mene kao premijera, kao Albanca i kao čoveka – neprihvatljivo.

Za američke i evropske zvaničnike koji su se nedavno u više navrata oglašavali povodom navoda o postojanju ovakvog plana, kaže da su rekli da plan nisu videli, ali ne i da on ne postoji.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime