Dug Libiji 44 miliona dolara

0

Srbija duguje Libiji tačno 44,66 miliona dolara i upravo je to obaveza koju MMF pominje u najnovijem izveštaju, a u kome od Vlade traži da “što pre vrati dug iz 1981. godine prema ovoj afričkoj zemlji”.
Prema informacijama Blic Biznisa, naša zemlja je nekoliko puta pokušala da s vlastima Libije nađe rešenje. Srbija je više puta, kako saznajemo, tražila pregovore, a istovremeno prihvatala predloge libijske strane za utvrđivanje termina razgovora. Dogovora, međutim, nije bilo.
“Poslednji preliminarno usaglašeni termin bio je 21. i 22. januar ove godine, ali nas je libijska strana prošle nedelje obavestila da nisu u mogućnosti da doputuju u Beograd. Sastanak je prethodno bio zakazan i za 10. septembar 2019, ali ga je libijska strana i tada otkazala”, precizirali su u Narodnoj banci Srbije za “Blic Biznis”.
U pogledu rešavanja ovog pitanja, u centralnoj banci kažu da Srbija ima proaktivan pristup i da je više puta izrazila spremnost da pregovara sa libijskom stranom.
“Tako je u cilju pokretanja pregovora, definisanja finansijskih uslova i modaliteta za regulisanje duga, kao i zaključenja sporazuma, Srbija u više navrata upućivala poziv za pregovore, a istovremeno i prihvatala svaki predlog libijske strane za utvrđivanje termina razgovora”, kažu u NBS.
U Ministarstvu finansija kažu da je “namera Srbije da što pre započne pregovore sa Libijom o vraćanju duga tog državi”.
“Početak zvaničnih pregovora sa predstavnicima Libije je odložen, s obzirom na trenutne okolnosti u toj zemlji i aktuelno dvovlašće koje se održava i na rad državnih institucija i Centralne banke Libije, kao i zbog otežane komunikacije sa tom zemljom”, naveli su u Ministarstvu finansija.
Kažu i da Srbija redovno izmiruje sve svoje obaveze po osnovu kredita ili zaduživanja, kao i neregulisane dugove koji potiču iz perioda klirinškog načina plaćanja u prometu roba i usluga između bivše SFRJ i drugih zemalja.
MMF je, podsetimo, Vladi Srbije u svojim izveštajima, više puta ukazivao na obavezu prema Libiji. U najnovijem dokumentu, ova međunarodna finansijska organizacija je precizirala da je važno da Srbija što pre vrati dug.