SAD: Ubistvo i protesti

0

U Americi ponovo protesti zbog ubistva. Svega 16 kilometara od mesta gde je ubijen Džordž Flojd, policija je u nedelju opet ubila mladića afroameričkog porekla. On je, javlja Rojters, bio zaustavljen zbog prekršaja u vožnji, ali se ta intervencija policije završila kobno po njega. Organizovani su protesti ispred zgrade policije u Bruklinu, gde se ubistvo i dogodilo.

Dok su se grupe demonstranata okupljale, gradonačelnik Majk Eliot rekao je da je pucnjava bila “tragična”, ali je pozvao demonstrante “da budu mirni i da se s mirnim demonstrantima ne radi na silu”.

U sukobu demonstrantata s policijom, upotrebljeni su suzavci i gumeni meci.

Demonstranti su uzvikivali “Pravda za Džordža Flojda” i oštetili su dva policijska vozila.

Mladić koji je ubijen identifikovan je kao Donti Rajt, a imao je svega 20 godina.

U ranijem saopštenju policije je navedeno da je mladi Donti Rajt rutinski zaustavljen dok je upravljao automobilom, da je tokom provere ustanovljeno da je za njim raspisana poternica i da je on, nakon pokušaja hapšenja, seo u svoj automobil pokušavajući da ode s lica mesta, ali je jedan od policajaca pucao u njega.

Mladić je ipak pobegao, ali je nedaleko od mesta incidenta udario u drugi automobil i preminuo.

Protesti zbog policijskog nasilja nad Afroamerikancima ne jenjavaju a vrhunac je bilo ubistvo Flojda, u Mineapolisu, koje se dogodilo 16 kilometara od ovog najnovijeg ubistva.

Flojd je praktično ugušen prilikom hapšenja, kada je policajac na njega kleknuo i kolenom ga ugušio. U toku je inače sudski postupak protiv policajca koji je brutalno ubio Flojda.