Makron: „Rusija neće napasti Ukrajinu“

0

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastaće se u ponedeljak u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Makron je pred put izjavio da ne veruje da će Rusija krenuti u invaziju na Ukrajinu, te da je gomilanje vojske na granici strategija čiji je cilj da Zapad ispuni ruske zahteve.

“Jasno je da geopolitički cilj Rusije nije Ukrajina, već da se razjasne pravila o kohabitaciji sa NATO i EU“, kazao je francuski predsednik za list Žurnal de dimanš.

Makron tvri da će pregovori sa Rusijom uspeti da spreče sukob.

“Intenzitet pregovora koje vodimo sa Rusijom i moja poseta Moskvi će verovatno sprečiti vojnu operaciju. Potom ćemo razgovarati o uslovima deeskalacije. Oduvek sam bio angažovan na dijalogu sa predsednikom Putinom i naša je odgovornost da nađemo rešenje”.

Makronov stav se potpuno razlikuje od stava Bajdenove administracije koja tvrdi da je ruska invazija pitanje vremena.

Sjedinjene Države, međutin, veruju da se ruska invazija na Ukrajinu “može desiti u bilo kom trenutku”, rekao je u nedelju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, govoreći o onome što bi mogla da bude najveća vojna operacija u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

“Verujemo da su Rusi uspostavili kapacitete da pokrenu značajnu vojnu operaciju u Ukrajini, a mi smo naporno radili na pripremi odgovora”, rekao je Salivan za NBC.

U odvojenom intervjuu za Foks njuz, Salivan je rekao: “Svaki dan sada, Rusija bi mogla da preduzme akciju protiv Ukrajine, ili bi za to moglo da prođe nekoliko nedelja”, a američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da Moskva ima 70 odsto svojih udarnih snaga na mestu za napad.