Marihuana legalno na Tajlandu

Marihuana legalno na Tajlandu

Na Tajlandu je od danas ozakonjen uzgoj i posedovanje marihuane, a vlada će sutra podeliti milion sadnica ove biljke.
Tajland je prva zemlja koja je donela ovakvu odluku u jugoistočnoj Aziji, gde vladaju strogi zakoni o drogama, ali upotreba marihuane u rekreativne svrhe i dalje nije dozvoljena.
Tajlandska vlada saopštila je da promoviše kanabis samo za medicinsku upotrebu, upozoravajući one željne zabave, da se pušenje u javnosti i dalje može smatrati prekršajem, uz potencijalnu kaznu od tri meseca zatvora i 25.000 tajlandskih bata (780 dolara).
Vlada se nada da će lokalna trgovina kanabisom doprineti razvoju poljoprivrede i turizma, a da bi stanovnike podstakla na gajenje ove biljke, odlučila je da pokloni čak milion sadnica.
„To je prilika da ljudi i država ostvaruju prihod od marihuane i konoplje. Ako imamo pravu svest, kanabis je kao zlato, nešto vredno i treba ga promovisati”, rekao je Anutin Ćarnvirakul, potpredsednik vlade i ministar zdravstva.
Klinike širom zemlje mogu slobodnije da nude kanabis kao tretman, a vlada je saopštila da plan legalizacije takođe ima za cilj oslobađanje oko 4.000 zatvorenika osuđenih za kaznena dela povezana s kanabisom.
Status marihuane i dalje nije u potpunosti pravno definisan, jer iako se više ne tretira kao opasna droga, tajlandski zakonodavci tek treba da donesu zakon kojim bi regulisali trgovinu marihuane.