Neprijatno pitanje za Lavrova u Ankari

Neprijatno pitanje za Lavrova u Ankari

Na konferencija za novinare šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua u Ankari, ukrajinskom novinaru Muslimu Umerovu nije bilo dopušteno da postavi pitanje iako je u više navrata pokušava. On je potom ustao i direktno se obratio Lavrovu nije mogao postaviti pitanje unatoč ponovljenim pokušajima. Ustao je i direktno se obratio Lavrovu.

“Ja sam sa ukrajinske javne televizije, apsolutno želim postaviti pitanje!” rekao je. “Osim žitarica, koju ste još robu ukrali iz Ukrajine i kome ste je prodali?” pitao je Lavrova.

Lavrov je, smešeći se, odgovorio: “Vi Ukrajinci uvek ste zabrinuti oko toga što možete ukrasti i mislite da svi tako razmišljaju. Naši ciljevi tamo su jasni, želimo spasiti ljude od pritiska neonacističkog režima. Ne ometamo isporuku žita. Da bi žito moglo napustiti luke, gospodin Zelenski mora dati naredbu, to je sve”, odgovorio je Lavrov.

Umerov je kasnije medijima rekao da je tokom cele pres konferencije držao ruku u vazduhu kako bi postavio pitanje, ali je shvatio da mu organizatori “ne daju da govori”, pa je odlučio da se ustane i postavi pitanje.

“Preuzeo sam rizik da ometam konferenciju za novinare jer cela Ukrajina čeka odgovor na ovo pitanje”, rekao je on.

Lavrov je rekao da je na Ukrajini da reši problem izvoza žita deminiranjem luka. Dodao je da ruska strana ne mora učiniti ništa jer je već dala potrebna obećanja. “Svakodnevno govorimo da smo spremni obezbediti sigurnost brodova koji budu kretali iz ukrajinskih luka prema Bosforu, spremni smo to učiniti u suradnji s našim turskim kolegama”, rekao je on.

“Da bi se rešio problem, jedino što je potrebno je da Ukrajinci puste brodove iz svojih luka, ili njihovim deminiranjem ili označavanjem sigurnih koridora, ništa više nije potrebno”. Moskva ne prihvata odgovornost za međunarodnu prehrambenu krizu i tvrdi da su krive zapadne sankcije Rusiji.

Lavrov je rekao da je glavni problem u tome što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski “kategorički odbio” da reši problem miniranih luka. “Ako su sada promenili stajalište, onda na našoj strani nema komplikacija, videćemo kako preliminarni dogovori o kojima smo razgovarali juče i danas mogu biti sprovedeni u praksi.”