Mask i Tviter ankete

Mask i Tviter ankete

Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi sveta i vlasnik „Tesle“ i Tvitera je pre dva dana pitao korisnike ove društvene mreže da li bi on trebalo da se povuče sa mesta šefa Tvitera. Više od 10 miliona ljudi, ili 57, 5 odsto je glasalo za njegov odlazak.

Mask je prekinuo ćutanje i odgovorio .“Zanimljivo“ na više sugestija da su rezultati ankete netačni jer je glasano sa mnogih lažnih naloga.

Mask je inače obećao da će poštovati rezultate ankete.

Mask je uveo Tviter Blu servis koji se plaća i Mask je obećao da će samo pretplatinici ovog servisa moći ubuduće da glasaju vezano za političke teme. On je većinski vlasnik Tvitera i ne može niko da ga natera da ode sa čela firme, ali mediji ističu neke njegove kontradiktorne poteze u poslednje vreme. Zabranio je nalog koji je pratio lokaciju njegovog privatnog aviona prošle nedelje, pa je suspendovao brojne novinare koji su kritički pisali o tom potezu. To je uzrokovalo migraciju mnogih poznatih Tviteraša na druge društvene mreže, pre svega na konkurentski „Mastodon“. Mask je odgovorio suspenzijom linkova na druge društvene mreže, uključujući i Mastodon, Instagram, Fejsbuk, pa čak i manje platforme kao što su Nostr, koju koristi osnivač Tvitera Džek Dorsi, i Linktree, alat za izradu početne stranice koji vole influenseri.

Ta je zabrana poništena do kraja dana, a Mask je objasnio:“ Ubuduće će se glasati za velike promene politike. Izvinjavam se. Neće se ponoviti“.

On često koristi ankete na Tviteru i obećava da će ih poštovati.