Mask: „Prvi čovek sa ugrađenim implantom mislima upravlja računarom“

Mask: „Prvi čovek sa ugrađenim implantom mislima upravlja računarom“

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implantat firme za medicinsku tehnologiju Neuralink, u vlasništvu Ilona Maska, u potpunosti oporavio i može da upravlja kompjuterskim mišem uz pomoć misli. Ovo je izjavio Ilon Mask.

“Zasad dobro napredujemo i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke efekte kojih smo svesni. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli”, objavio je Mask.

U Neuralinku sada pokušavaju da postignu da da pacijent mišem napravi što više klikova.

Implant je ugrađen u januaru u mozak prvog pacijenta.

Implant treba da ljudima omogući da mislima upravljaju pametnim telefonom i ostalom tehnologijom. Implant je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom – paralizom u nogama i rukama.

Kada ljudi počnu da se kreću, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo biti dovoljno da se, na primer, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računaru.

Čak i u slučaju uspešnih operacija mogu da prođu meseci dok pacijent nauči upravljati kompjuterom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih veza mozga i računara traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Mask ima velike planove kada sa Neuralinkom. Kazao je da želi da omogući da se uz pomoć brzih hirurških ugradnji implantanata počnu lečiti stanja kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija.