Pet godina od ubistrva Olivera Ivanovića

Pet godina od ubistrva Olivera Ivanovića

Navršilo se pet godina od ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića. Do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina. Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine, s leđa, sa šest metaka, ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici.
Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.
Ubice i nalogodavci tog atentata još nisu poznati, a iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.
Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je tri optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.
Prva je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem decembra iste godine tadašnji tužilac Sulj Hodža dostavio je drugu izmenjenu optužnicu. Potom je novembra 2020. podignuta i treća optužnica.
Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.
Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.
Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.
Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.
Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine počelo ponovljeno suđenje u tom postupku.
Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.
Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića će biti obeležena pomenima i odavanjem pošte u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je Ivanović ubijen i u Beogradu na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je Ivanović sahranjen.