Masovni protesti u Crnoj Gori

0

Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti iskazali građani Nikšića, Pljevalja, Berana, Bijelog Polja, Tivta, Herceg Novog, Plužina, Žabljaka… U više crnogorskih gradova i danas su organizovane šetnje kojima građani iskazuju nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.
Na hiljade Niksićana je sinoć prošlo ulicama grada nakon molebana koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog. Litiju je predvodilo sveštenstvo i monaštvo koje gravitira nikšićkom kraju, a narod je nosio ikone, sveće, crkvene i zastavu Petra II Petrovića Njegoša. Protestu u Nikšiću prisustvovali su i Žabljačani, dvadestpetogodišnji Radivoje Vuković i Neđeljko Karadžić koji su krenuli peške u pet sati sa Žabljaka kako bi prisustvovali molebanu i litiji u Nikšiću.
Put od 75 km, kako su kazali, nije im teško pao a na taj čin su se odlučili jer, kako kažu, ne trpe nepravdu. Njima se u Gornjem Polju pridružio i Boris Međedović.
U centar Berana i kod zgrade policije kolone onih koji su krenuli iz raznih mesnih centara pridružile su se i sastale tako da je ulica Dušana Radovića, koja vodi prema manastiru, bila puna čitavom širinom i dužinom.Građani su uzvikivali “ne damo svetinje” i nosili ikone i transparente.
Litija i moleban su protekli u najboljem redu.
Prisustvo policije na ulicama nije bilo veće nego obično, i ako su u Berane pre tri dana pristigli pripadnici Posebne policijske jedinice iz Podgorice.
I građani Bijelog Polja su izašli na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona.
Oni su se nakon molebana ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla uputili u kolonu predvođenu sveštentvom prema crkvi svetog Nikole u Nikoljcu. Građani Tivta šetali od manastira na Prevlaci do crkve Svetog Save. Građani Tivta, njih više stotina, u litiji koju je predvodio iguman Benedikt prošetalo je od manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci do crkve Svetog Save u Tivtu.
Vernici su u litiji prošli oko pet kilometara, a njihovo kretanje Jadranskom magistralom kroz Tivat obezbeđivala je pllicija. Okupljeni ispred tivatske parohijske crkve ne nose nikave politička ili nacionalna obeležja već samo crkvene zastave i transpranrte vezane za protest protiv Zakona.
U litiji ulicama Tivta, prema proceni organizatora, učestvovalo je oko 3.000 građana Tivta, Kotora, Grblja i Krtola.
Oni su uz zvuke himne kralja Nikaole “Onamo, ‘namo” i verske pesme prošetali preko gradske rive do zgrade Opštine gde su se kraće zadržali, a usput su uzvikivali “ne damo svetinje” i “Milo lopove ne damo ti svetinje”. Litija je protekla bez incidenata i nakon nje okupljeni su se razišli.
Litija je održana i u Herceg Novom.
Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti iskazali su građani Žabljaka i Plužina.