Požari u Amazoniji – gore “pluća” planete

0

Na Samitu G 7 dogovoreno je da će bogati svet pomoći Brazilu da ugasi požare koji bukte danima u šumama Amazona. Grupa G 7 je doduše dala 22 miliona pomoći brazilu za gašenje požara, a glumac Leonardo Di Kaprio – pet miliona dolara. Zašto je važna Amazonija?

Najveća kišna šuma na svetu – Amazonija je najvažniji adut planete u borbi protiv globalnog zagrevanja. Amazonska prašuma zaslužna je za jednu petinu slatke vode koja dospeva u svetska mora. Svaka deseta biljna I životinjska vrsta na planeti živi u amazonskoj prašumi. Više od deset hiljada biljaka iz tog regiona se koristi u medicinske svrhe.

Požari u Amazoniji, koje je već počelo da gasi 44 hiljade brazilskih vojnika, doveli su i do zamračenja Sao Paola. Nebo je bilo tamno oko sat vremena, nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Kišne šume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja.

Ove godine je u prašumama gorelo 83 odsto požara više nego 2018, tvrdi Nacionalni institut za svemirska istraživanja. Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma.

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo između januara i avgusta ove godine brazilskom delu Amazonije. Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji.
Naučnici kažu da se šume Amazonije ubrzano uništavaju od kada je predsednik Brazila preuzeo vlast u januaru.

Tokom poslednjih deset godina, prethodne vlade uspele su da smanje krčenje šuma oslanjajući se na federalne agencije i novčane kazne. Bolsonaro i njegovi ministri kritikovali su takvu kaznenu politiku.

Brazil spada u prvih deset zemalja na svetu koje emitovanjem gasova izazivaju efekat staklene bašte.

Amazonska prašuma proizvodi ogromne količine vode, ne samo za Brazil, već za čitavu Južnu Ameriku. Takozvane „leteće reke“ prenose vlažnost u velike delove Brazila. To su vazdušne mase natopljene vodenom parom koje nastaju evapotranspiracijom, sabranim isparavanjem iz flore, faune, vode i tla. Ti ogromni kišni oblaci utiču na padavine u

Boliviji, Paragvaju, Argentini, Urugvaju, pa čak na krajnjem jugu Čilea.

Drvo prečnika deset metara dnevno može da u atmosferu ispari više od 300 litara vode – duplo više nego što jedan stanovnik Brazila dnevno potroši.

Amazonska prašuma važna je za poljoprivredu, proizvodnju prehrambenih proizvoda i proizvodnju struje u Brazilu. Seča u toj prašumi škodi evapotranspiraciji, dometu „letećih reka“ i utiče na količinu padavina u mnogim zemljama Južne Amerike.

Ova prašuma i druge tropske šume upijaju između 90 i 140 milijardi tona ugljenika i tako doprinose stabilizaciji svetske klime.

Samo amazonska prašuma čini deset odsto biomase naše planete. Prokrčene šume su, naprotiv, najveći izvor gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Sečom šume zarad dobijanja zemljišta za poljoprivredno korišćenje dolazi do emitovanja tih gasova u atmosferu, a to destabilizuje klimu.

mediatop.info