Meta protiv izbora

0

Albanski predsednik Ilir Meta osudio je odluku albanske izborne komisije da održi lokalne izbore 30. juna, pozivajući vladajuću koaliciju na čelu sa Socijalističkom strankom Edi Rame da sedne za pregovarački sto i da ne organizuje, kako je rekao, imaginarni proces glasanja.

Predsednik Meta je izjavio da razgovori Albanije o članstvu u EU neće biti otvoreni ako se u nedelju u zemlji održe lokalni izbori.

Izborna komisija sastavljena od pet sudija juče je odlučila da 30. juna održi lokalne izbore u zemlji u skladu sa prvobitnim planom , odbijajući da prihvati dekret predsednika o odlaganju izbora zbog trenutne političke krize.

Meta je objasnio odlaganje izbora strahom da će glasanje biti nedemokratsko bez učešća opozicionih stranaka i naglasio da u tom slučaju postoji mogućnost građanskih nemira.

Albanski premijer Edi Rama insistira da se izbori održe 30. juna, a odluka predsjednika Mete da odloži glasanje smatrana je protivustavnom.

Albanska ujedinjena opozicija, predvođena Demokratskom strankom Ljuljzima Baše, potvrdila je stav o bojkotu izbora, rekavši da lokalni izbori neće biti održani 30. juna.

Rekli su da je svaka vrsta otpora opravdana protiv vladajuće hunte.