Milanović Plenkoviću – Čoveče, za koga radiš?

Milanović Plenkoviću - Čoveče, za koga radiš?

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je na današnjoj pres konferenciji zatražio da se BiH da status kandidata za pristupanje EU i napao premijera Andreja Plenkovića za kojeg tvrdi da to opstruira. Rekao je da ga Plenković sramoti i pitao ga je za koga radi.

“Ovakvo ponašanje očekujem od briselskih neradnika, ali ne i od hrvatske politike.Ne od hrvatskog premijera. Pozivam i HDZ-ovce da se priberu, da se umiju malo. Koji su tu interesi? Ja se moram sramotiti da ovakva pisma piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer”, kaže Milanović.

“Čak i da smo sami, imamo se pravo kao Hrvatska postaviti. Može Ukrajina? Ruše se svi kriteriji. Ajmo dati BiH najviše što možemo dati u ovome trenutku. Tko su ti koji su protiv? Njemačka diplomacija? Neka kažu. Godinama rade protiv BiH. Nisam slučajno spominjao dementore iz Harryja Pottera. BiH je zemlja koja je prepuštena sama sebi. I još moram slušati da sudjelujemo u komadanju BiH. Hrvatska je u ratu spasila BiH. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u EU. Čije smo mi budale?” tvrdi Milanović.

“Da se vratim na Plenkovića. To je privatna politika. Plenković opstruira izbor ambasadore. Imenovali smo jednog ambasadora, na Plenkovićevu molbu. Nisam postavljao pitanja”, kaže. “S Plenkovićem se ne može razgovarati. Baca frazetine. Pitam te, čovječe, za koga radiš ako kažeš da je uvjet za kandidaturu BiH za članstvo u EU promjena izbornog zakona koji vlasti u BiH ne žele promijeniti”, rekao je Milanović na konferenciji za novinare.