Nobelova nagrada za medicinu

0

Američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan osvojili su Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića o receptorima za temperaturu i dodir, što može da dovede do otkrića novih načina za lečenje bola

Revolucionarna otkrića ovogodišnjih laureata nam omogućavaju da razumemo kako temperatura, hladnoća i mehanička sila mogu da pokrenu nervne impulse koji nam omogućavaju percepciju i prilagođavanje spoljnom svetu”, saopštio je Nobelov komitet.

U našim svakodnevnim životima, mi uzimamo te seznacije zdravo za gotovo, ali kako nastaju nervni impulsi koji omogućavaju da osećamo temperaturu i pritisak? Odgovor na to pitanje su dali ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu”, saopštili su članovi komisije.

Saznanja američkih naučnika koriste se za razvoj lečenja različitih bolesti, uključujući i hronični bol.

Džulijus, profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku, i Pataputijan, profesor na istraživačkom institutu Skrips, podeliće novčanu nagradu u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, odnosno – milion evra.

Prošle godine, nagrada je dodeljene trojici naučnka za oktriće virusa hepatitis C.

Dok je nagrada za 2020. godinu uručena u jeku pandemije, ovo je prvi put da je ceo proces izbora laureata održan pod senkom Kovida-19.

Nominacije se primaju svake godine do kraja januara, a u to vreme prošle godine, novi koronavirus je još u velikoj meri bio ograničen na Kinu.

Dodele Nobelovih nagrada se nastavljaju u utorak, kada će biti dodeljena nagrada za fiziku, i sredu – za hemiju. U četvrtak ćemo saznati ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost a u petak za mir, dok se Nobel za ekonomiju dodeljuje narednog ponedeljka.