Švajcarski mediji: „Patrijarh Kiril – agent KGB“

Švajcarski mediji: „Patrijarh Kiril – agent KGB“

Švajcarski dnevnik „Le matin dimanš“, tvrdi da je ruski patrijarh Kiril, blizak predsedniku Vladimiru Putinu, radio je za sovjetske obavještajne službe tokom boravka u Švajcarskoj 1970-ih. Ovaj dnevnik , kao i Sontagcajtung, pozivajući se na arhive s kojih je skinuta oznaka tajnosti, tvrde da dosije koji ima federalna policija o čoveku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je Kiril bio deo KGB-a, spoljme obaveštajne službe iz vremena Sovjetskog Saveza.

Dva su medija videla taj dosije u švajcarskom saveznom arhivu. Početkom 1970-ih patrijarh je živeo u Ženevi i službeno predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom veću crkava.

Misija Kirila, čije je kodno ime bilo “Mihajlov”, bila je da utiče na to veće, tvrdi švajcarska štampa.

Cilj Sovjeta tada je bio da nateraju ženevsku instituciju da iznese osude na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i da ublaži kritike nedostatka verskih sloboda u SSSR-u, podsećaju dnevne novine. Švajcarski listovi dodaju da je Ruska pravoslavna crkva odbila da komentariše navodnu Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, a Ekumensko veće crkava reklo je švajcarskim medijima da “nemaju informacija” o toj temi.

Novinar ovog lista razgovarao je s patrijarhovim sestrićem Mihajlom Gundiajevim, koji ga je nasledio na mestu predstavnika Moskovske patrijaršije u Ženevi, koji tvrdi da njegov ujak “nije bio agent iako je bio pod strogom kontrolom KGB-a”.

To “nije uticalo na iskrenost njegove predanosti ekumenskom radu s drugim crkvama”, rekao je novinama. Dodao je da patrijarh Kiril posebno ceni Švajcarsku.

“Gajim posebne osećaje prema vašoj zemlji. Od svih zemalja na svetu to je možda ona koju sam najčešće posećivao”, rekao je patrijarh 2019. primajući predsednika gornjeg doma švajcarskog parlamenta u Moskvi.