Muž Eve Kaili priznao mito iz Katara

Muž Eve Kaili priznao mito iz Katara

Frančesko Đorđi, vlasnik nevladine organizacije uključene u aferu „Katargejt“ i jedan od uhapšenih, priznao je belgijskim istražiteljima svoju umešanost u korupcionaškom skandalu. Italijanski mediji javljaju da se Đorđi, inače suprug uhapšene potpredsednice Evropskog parlamenta, Eve Kaili, izvinio tužiocima jer je nezakonito postupio rekavši i da je sve ovo uradio za novac koji mu nije bio potreban. Đorđi je navodno tražio i da iz pritvora puste njegovu suprugu kako bi bila sa njihovom dvogodišnjom ćerkom.
Ovo je prvo priznanje nekoga od saučesnika optuženih da su od „jedne zalivske države“ uzimali novac i skupocene poklone da bi zauzvrat u interesu te zemlje, za koju se veruje da je Katar, lobirali u Evropskom parlamentu. Ujedno je i dokaz da je potkupljivo samo srce briselskih institucija, s čije adrese drugima stižu moralne kritike.
Zbog optužbi za korupciju uhapšena je jedna od potpredsednica Evropskog parlamenta, Grkinja Eva Kaili, njen suprug, potom nekadašnji socijaldemokratski poslanik u EP, Pjer Antonio Panzeri, te generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata Luka Visentini.