Milanović i Kolinda u drugom krugu

0

Predsednički izbori u Hrvatskoj nisu doneli velika iznenađenja. Kandidat levog centra Zoran Milanović i Kolinda Grabar – Kitarović idu u drugi krug koji će biti održan, za dve nedelje, 5. januara 2020. godine. Aktuelna predsednica Kolinda Grabar – Kitarović je „platila“ ceh svojim gafovima u izbornoj kampanji, nedostatku programa, ali i koketiranju sa nacionalizmom i ustaštvom. Milanović, koji je dobio 29,57 odsto glasova, Grabar-Kitarović 26,64, a Miroslav Škoro 24,42…

“Idemo u drugi krug. Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim od početka, idemo u civiliziranu građansku utakmicu u kojoj neka pobjedi bolji. Vjerujem da sam taj bolji ja”, kazao je Milanović u prvom obraćanju javnosti.
“Hrvatska je dovoljno podijeljena oko bitnih, ali uglavnom oko nebitnih stvari u kojima se možemo složiti samo ako razgovaramo”, rekao je on.

“Ovo je bila bitka deset na jednu”, kazala je u svom obraćanju Kolinda Grabar-Kitarović, dodajući da je ona kao kandidatkinja desnog centra imala jakog kandidata u svom političkom spektru, misleći na Miroslava Škoru, dok je Milanović bio bez konkurencije na levici. Škorine Glasače pozvala je da u drugom krugu glasaju za nju.
“Mi smo napravili čudo, mi smo napravili povijesni rezultat. Četvrtina birača je uz nas, nemojte biti tužni”, poručio je u prvom obraćanju Miroslav Škoro.
U svom istupu iznova je napao dvoje kandidata kolji ulaze u drugi krug, kazao da im ne veruje, i najavio nastup na parlamentarnim izborima, što je izazvalo oduševljenje u njegovom izbornom štabu.
Izbori su pokazali snagu dve tradicionalno najjače stranke u Hrvatskoj – HDZ i SDP.

Milanović je , neočekivano odneo pobedu u prvom krugu. On je dobio najviše glasova u gradovima , kao i u Istri.
Ipak, neizvesno je kakvi će rezultati biti u drugom krugu. HDZ je snažna stranka koja je, uprkos svim slabostima Kolinde Grabar – Kitarović, uspela da je progura u drugi krug. Sada će se boriti za glasove desničara, glasove koje je odneo Miroslav Škoro. Iako analitičari tvrde da aktuelna predsednica Hrvatske u ovoj predizbornoj kampanji nije „pokazala da ima kontrolu nad realnošću“, mnogi od njih prognoziraju da će ipak ona trijumfovati u drugom krugu. Naredni izborni krug će biti održan 5. januara, kada više od 400 hiljada glasača u Hrvatskoj odlazi na skijanje u Austriju, Italiju, Sloveniju…

Tvrdi se da su to, uglavnom, Milanovićevi glasači i da će to odlučiti ishod izbora.
S druge strane, poznavaoci hrvatske političke scene veruju da će Milanović sada „pojačati“ nacionalni vokabular kako bi privukao deo glasača desnice.
Ipak, čini se da je najveću pobedu u prvom krugu izvojevao aktuelni premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković. On je „potopio“ alternativu na desnici – Miroslava Škoru. Ako birači podrže Kolindu Grabar – Kitarović, ojačaće Plenkovićevu poziciju u HDZ-u. U koliko Kolinda izgubi, Plenkoviću će biti učinjena usluga, jer će ojačati njegova struja i biti eliminisana glavna konkurentkinja u stranci. U svakom slučaju, Plenkoviću predstoji konsolidacija stranke pred parlamentarne izbore na kojima mu je Miroslav Škoro najveća pretnja, koji je dobio neočekivano mnogo glasova na predsedničkim izborima koje će pokušati da kapitalizuje na izborima za parlament.