Uhapšen bivši šef policije Crne Gore

Uhapšen  bivši šef  policije Crne Gore

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović uhapšen je jutros u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Veljović je uhapšen u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOLOM).

Veljović je uhapšen zbog krivičnog dela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja.

SPO od zore obavlja pretrese u Podgorici, Mojkovcu, Žabljaku i Nikšiću…

U akciji SPO ima još uhapšenih.

“Vijestima” je iz više izvora saopšteno da su pripadnica SPO lisice na ruke stavili i Podgoričaninu Muju Nikočeviću. Nikočević slovi za pripadnika organizovane kriminalne grupe “škaljarski klan”.

Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da Specijalno policijsko odeljenje, po naredbi suda, a po zahtevu Specijalnog drzavnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, obavlja “pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje”.

Veselin Veljović od ljeta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije Crne Gore, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu ponovo bio prvi čovek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbednosnog sektora, Veselin Veljović, od strane opozicionih partija, dela nevladinih organizacija i medija često je optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost.

Kada je u decembru 2020. posle razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsednika Mila Đukanovića.

Funkciju savetnika za bezbednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.