„Najopasnija“ pretnja Moskvi

0

Iz Vašingtona, Londona i Brisela svakodnevno stižu pretnje da će Moskvi uvesti do sada ne viđene sankcije ako Rusija krene na Ukrajinu. Zapani mediji priznaju da je Rusija do sada uspešno odolevala svim sankcijama i da je prilagodila svoju ekonomiju kako bi imala što manje posledice zapadnih sankcija.

Ipak, američka globalna mreža CNN izveštava da postoji mera od koje strahuje Kremlj. Radi se o mogućnosti da se Rusija isključi iz globalnog bankarskog sistema.

Američki zastupnici su poslednjih nedelja sugerisali da bi Rusija mogla biti uklonjena iz SWIFT-a, mreže visoke bezbednosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom sveta. Visoki ruski zastupnici odgovorili su rekavši da će zaustaviti isporuke nafte, plina i metala u Evropu ako se to dogodi.

“Ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a, nećemo primati stranu valutu, a kupci, pre svega eropske zemlje, neće dobiti našu robu – naftu, plin, metale i druge važne sirovine”, rekao je Nikolaj Žuravljev, potpredsednik Gornjeg doma ruskog parlamenta, prenosi državna agencija TASS.

Društvo za svetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih informacija o financijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative neophodan je sistem za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a finansijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske firme i njihove strane klijente – posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

“Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzročio masovni odljev kapitala”, komentirala je Maria Šagina, gostujuća suradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. Izuzimanje Rusije iz SWIFT-a uzrokovalo bi smanjenje njene ekonomije za 5%, procenio je bivši ministar finansija Aleksej Kudrin 2014.

SWIFT ima sedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Edija Astanina, predsednika upravnog odbora ruskog Središnjeg klirinškog depozitarnog društva. SWIFT, koji sebe opisuje kao “neutralno poduzeće”, uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU.

SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Evropska unija sankcionisala zbog nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 posto spoljne trgovine, kaže Šagina.

“SWIFT je neutralna globalna zadruga koja je osnovana i deluje za zajedničku dobrobit svoje zajednice”, stoji u saopštenju organizacije. “Svaka odluka o nametanju sankcija državama ili pojedinačnim subjektima zavisi isključivo o nadležnim vladinim telima i važećim zakonodavcima”, dodaje se.

Nije jasno kolika je podrška među američkim saveznicima za preduzimanje ovakvih akcija protiv Rusije. Sjedinjene Američke Države i Nemačka mogu najviše izgubiti ako se Rusija isključi jer su njihove banke najčešći korisnici SWIFT-a koji komuniciraju s ruskim bankama, smatra Šagina.

Evropska unija spremna je odgovoriti na rusku invaziju na Ukrajinu “sveobuhvatnim sankcijama koje dosad nisu viđene”, rekao je u ponedeljak danski ministar spoljnih poslova Jep Kofod. Glavni diplomat EU Žosep Borelj izjavio je u utorak da bi sankcije bile “najvažnija poluga koju Zapad, ili barem Evropska unija, ima”.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je zastupnicima u utorak da njegova vlada sa Sjedinjenim Državama raspravlja o mogućnosti zabrane SWIFT-a Rusiji. “Nema sumnje da bi to bilo vrlo moćno oružje protiv Rusije. Bojim se da se doista može primeniti samo uz pomoć Sjedinjenih Država. Mi raspravljamo o tome”, rekao je Džonson.

Rusija je poslednjih godina preduzela korake kako bi ublažila posledice ako bude uklonjena iz SWIFT-a. Moskva je uspostavila vlastiti platni sistem, SPFS, nakon što su je 2014. pogodile sankcije Zapada zbog aneksije Krima. SPFS sada ima oko 400 korisnika, prema podacima ruske centralne banke.

Dvadeset posto domaćih transakcija trenutno se obavlja putem SPFS-a, kaže Šagina, ali je veličina poruka ograničena, a operacije ograničene samo tokom radnih sati. Kineski novi sistem prekograničnog međubankarskog plaćanja, ili CIPS, mogao bi pružiti alternativu SWIFT-u. Moskva bi takođe mogla biti prisiljena da koristi kriptovalute. Ali to nisu privlačne alternative, piše CNN.

“SWIFT je evropska firma, udruženje brojnih zemalja. Za donošenje odluke o isključenju potrebna je jedinstvena odluka svih zemalja učesnica. Odluke Sjedinjenih Država i Velike Britanije definitivno nisu dovoljne”, rekao je Žuravljev.

“Nisam siguran da će druge zemlje, posebno one čiji je udio trgovine s Rusijom veliki, podržati zatvaranje”, dodao je on.