Novi Protest zbog Rio Tinta

Novi Protest zbog Rio Tinta

Inicijativa “Kreni-Promeni” održala je sinoć u Beogradu protest sa ponovljenim zahtevom – da se uvede moratorijum od 20 godina na iskopavanje bora i litijuma u celoj Srbiji. Oni traže da aktuelna Skupština po hitnom postupku usvoji izmene i dopune Zakona o rudarstvu i na taj način u naredne dve decenije spreči eksploataciju bora i litijuma u Srbiji. U suprotnom, najavljuju radikalizaciju i moguću opstrukciju izbora.

Protest je počeo ispred Predsedništva Srbije, a završen je šetnjom do Vlade. Saobraćaj je bio blokiran za vreme trajanja protesta.

Savo Manojlović iz inicijative “Kreni- Promeni” rekao je da aktuelna Vlada može da ispuni njihov zahtev i predloži Skupštini izmene Zakona o rudarstvu, odnosno dopunu jednog člana kojima se uvodi moratorijum od 20 godina na iskopavanje bora i litijuma.

“Zahtevi su da se zakonom sprovede zabrana istraživanja bora i litijuma. Nemoguće je da terate Rio Tinto i ostavljate sve druge kompanije – ili spremate da se Rio Tinto vrati na mala vrata, ili da kroz odštetu dobije novac građana Srbije. Mi nismo pleme gde se dogovarate sa poglavicom, gde verujete proročici Vangi na mestu premijerke, mi želimo da budemo zemlja u kojoj se poštuju Ustav i zakoni Republike Srbije”, kazao je Manojlović za Glas Amerike.