Nemačka protiv ukidanja dizelaša i benzinaca

Nemačka protiv ukidanja dizelaša i benzinaca

Zemlje koje podržavaju automobile s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, na čelu sa Nemačkom zaoštrile su spor oko evropskog zakona koji bi te motore poslao na otpad zbog, kako navode, nastojanja da se smanji zagađenje u saobraćaju. Ministri iz te grupe zemalja su tražili da se promene pravila koja zabranjuju prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagoravanjem posle 2035. godine što je prihvatio Evropski parlament.

Nemačka i Italija se protive tome, ali Francuska i Španija ne. Protiv su Poljska, Bugarska i Češka koje traže da se omogući korišćenje „zelenije“ energije ali da se ne ukidaju motori sa unutrašnjim sagorevanjem. Oni imaju snage da blokiraju zakon. Navodi se da postoji raspoloženje da se stvori zakonska rupa, kako bi se samo delimično udovoljilo zahtevima Nemačke.

Ali to nije odgovaralo Berlinu, gde Slobodna demokratska stranka (FDP), koja podržava automobile s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, kontroliše ministarstvo saobraćaja.

FDP smatra da je otvorio važno političko pitanje slušajući strahove zbog bolne promene koja će pratiti tranziciju na električna vozila, što će značiti gašenje stotina preduzeća specijalizovanih za delove za motore s unutrašnjim sagorevanjem za koje nema mesta u svetu električnih vozila.

“Za Francuze ova situacija je i prilika”, rekao je jedan diplomata iz zemlje koja podržava zabranu ovih motora . “Što više budu mogli doprineti ideji da je Nemačka usamljena, više će ojačati stav da su Nemci nepouzdan partner u Evropi.

Francuska računa na ogromne fondove EU za izgradnju fabrika baterija.