Preminuo princ Filip

0

Suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Filip, preminuo je danas u 99. godini, javljaju svetski mediji. Ovu vest su saopštili i na Tviter nalogu britanske kraljevske porodice.

Sa dubokom tugom NJeno Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt svog voljenog muža, NJegovog Kraljevskog Visočanstva Princa Filipa, vojvode od Edinburga“, navodi se u objavi i dodaje: “Njegovo Visočanstvo je preminulo jutros u zamku Vindzor“.

Princ Filip bio je zbog zdravstvenih problema sredinom februara hospitalizovan. On je u privatnoj bolnici u Londonu proveo mesec dana, gde su ga lečili od infekcije.

Veruje se da bolest princa Filipa nije povezana sa korona virusom. I kraljica Elizabeta i njen suprug primili su vakcinu protiv korona virusa u januaru.

Iako je uglavnom bio dobrog zdravlja imajući u vidu njegove godine, princ Filip je i ranije imao srčanih problema. Tako je 2011. godine hitno prebačen helikopterom u bolnicu zbog bola u grudima i srčanih problema.

Princ je oženio kraljicu Elizabetu 1947. godine, tačno pet godina pre nego što je ona preuzela britanski tron i postala monarh koji najduže vlada Velikom Britanijom.